Ajankohtaista

POIKKEUKSIA ASIAKASPALVELUSSA

Koronaepidemiasta johtuen asiakaspalvelumme on toistaiseksi suljettu.
Palvelemme 23.03 alkaen asiakkaitamme vain puhelimitse puh. 08-4694470
tai sähköpostitse ylivieska@matkarasti.fi

Pahoittelemme tilannetta ja kiitämme ymmärryksestä.

Lue lisääTIEDOTE LIITTYEN KORONAVIRUKSEEN

TIEDOTE LIITTYEN KORONAVIRUKSEEN
15.03.2020 KLO14:30

Matka-Rastin Bussilomat

Koronaviruspandemian ja viranomaissuositusten johdosta Matkatoimisto Matka-Rasti peruu omantuotannon matkat 31.05.2020 saakka.
Olemme yhteyksissä asiakkaisiimme ja asiakkaat voivat a) voi vaihtaa matkan toiseen matkaan myöhempänä ajankohtana
b) ottaa lahjakortin maksamastaan maksusta, jonka voi käyttää myöhemmin omantuotannon matkaamme c) palautamme maksetut suoritukset.
31.05 jälkeen tapahtuvien matkojemme osalta ovat voimassa toistaiseksi normaalit peruutusehdot.
Pyydämme odottamaan yhteydenottoamme.

Räätälöidyt ryhmämatkat

Valtioneuvosto ja ulkoministeriö suosittelevat välttämään matkustamista ja
tämän suosituksen mukaisesti Matkatoimisto Matka-Rasti kehottaa
asiakkaita perumaan ryhmämatkansa 30.04 saakka.
Seuraamme tilannetta päivittäin ja annamme sen pohjata suosituksia peruutusten suhteen.
Matkatoimisto Matka-Rasti ei voi perua matkaa, vain asiakkaan on peruttava matka meille.
Mikäli annetut rajoitukset; rajojen sulkemiset, lentojen peruutukset ym. estävät
matkustamisen kohteeseen, tällöin olemme Teihin yhteydessä matkan peruuntumisesta.
Maksupalautukset räätälöityjen ryhmien osalta käsitellään tapauskohtaisesti.

Pahoittelemme viiveitä maksupalautuksissa ja asioiden käsittelyssä poikkeustilanteesta johtuen.
Käsittelemme asiat tapahtumajärjestyksessä ja keskitymme tällä hetkellä hoitamaan asiakkaat turvallisesti kotimaahan
Kysymykset matkojen peruuttamisesta ja rahojen palautuksista pyydämme laittamaan sähköpostitse
tarjouksessa mainittuun sähköpostiin ja
olemme Teihin yhteydessä.

Pahoittelemme tilannetta
ja toivomme ymmärrystänne ja kärsivällisyyttänne
tässä ennennäkemättömässä poikkeustilanteessa.

Lue lisääVENÄJÄLLE KESÄKUUSSA 2020

Järjestämme yhdessä kahden yhdistyksen kanssa matkoja Venäjälle kesäkuussa 2020.
Matkalle ovat tervetulleita myös ei-jäsenet sukupuolesta riippumatta.

Jääkäriprikaatin kilta, Keski-Pohjanmaan osasto järjestää:
04.-08.06.2020 SOTAHISTORIAMATKA KARJALAAN
Matkalla nähdään mm. Salmin kirkon rauniot ja hautausmaa, Aunuksen retkikunnan muistomerkki, Suomen vanha valtakunnanraja, Syvärin luostari, Syvärin voimalaitos, Kimijärvellä JR29 taistelupaikat, Vitelen -44 maihinnousun muistomerkki, Murheenristi ja paljon, paljon muuta.

Oulaisten Reserviupseerit järjestää:
24.-28.06.2020 KANTALAHTI-MURMANSK-ZAPOLJARNYI-IVALO
Matka Petsamon alueesta kiinnostuneille!
Majoitus puolihoidolla, lisäksi lounas Sanilan porotilalla Sevettijärvellä sekä sisäänpääsy
saamelaismuseo Siidaan ja Tankavaaran kultakylään.

Lisätietoja matkasta ja varaukset:
Liisa Kotka/Matkatoimisto Matka-Rasti OY
Puh.08-4694471
liisa.kotka@matkarasti.fi

Lue lisääTallink Silja tiedottaa: Muutoksia Helsingin Länsisataman rekkaliikenteen ja henkilöautoliikenteen reitteihin 13.1.2020 alkaen

Helsingin Länsisataman raskas ajoneuvoliikenne ohjataan 13.1.2020 alkaen Tyynenmerenkadun kautta satamaan.
Jatkossa sekä sisään- että ulosajo tapahtuu Rionkadun ja Tyynenmerenkadun risteyksen kautta.
Automatkustajien ja muiden henkilöautoilijoiden kannattaa jatkossa valita Länsisatamankadun reitti saapuessaan ja poistuessaan Länsisatamaan/ Länsisatamasta.
Muutoksella päästään Helsingin kaupungin tavoitteeseen, jossa satamaa käyttävä raskas liikenne kulkee mahdollisimman lyhyen matkan Jätkäsaaren asuinalueiden läpi.

Järjestelyn myötä sataman raskaan liikenteen määrä ei lisäänny, mutta raskaan liikenteen odotuskentät poistuvat kokonaan Jätkäsaaresta.
Rekat ja trailerit otetaan vastaan satamaan muutaman tunnin aikaikkunoissa odottamaan laivaan pääsyä suljetun satama-alueen laitureille.

Uudet toimintatavat ovat vaatineet liikennejärjestelyjä niin katuverkossa kuin sataman alueella. Helsingin kaupunki muuttaa joulukuussa Rionkadun ja Tyynenmerenkadun risteyksen pisaranmalliseksi kiertoliittymäksi.
Satama-alueen sisällä uudet lähtöselvitysportit järjestelmineen asennetaan ja odotuskaistat sijoitetaan laiturialueelle.
Lähtöselvitys siirretään uudelle paikalleen reittimuutoksia edeltävänä viikonloppuna, kun raskasta liikennettä kulkee satamassa hieman arkea vähemmän.

Laivaliikenteen automatkustajien ja muiden autoilijoiden toivotaan ajavan Länsisatamaan sisään ja satamasta ulos Länsisatamankadun ja Tyynenmerenkadun risteyksestä.

Lue lisää Helsingin sataman sivuilta: https://www.portofhelsinki.fi/helsingin-satama/ajankohtaista/liikenneyhteydet/lansisataman-raskas-liikenne-kokonaan

Lue lisääKUVAMUISTOJA KALAJOKILAAKSO-LEHDEN LUKIJAMATKASTA ALSACEEN 19.-23.9.2019

Kalajokilaakso-lehti teki kanssamme lukijamatkan Idylliseen Alsaceen 19.-23.9.2019.
Käy katsomassa kuvamuistoja reissusta Bussilomat-kohdasta.

Lue lisääTallinkin uuden laivan nimeksi MySTAR

Tallinkin uuden Helsinki-Tallinna-reitin laivan nimeksi tulee MySTAR.
Yhtiön järjestämään nimikilpailuun tuli lähes 3 000 ehdotusta. MySTARin rakennustyöt käynnistyvät Suomessa Rauma Marine Constructions telakalla vuoden 2020 alussa. Laivan arvioidaan valmistuvan vuoden 2021 loppuun mennessä.
Tallink-konserni järjesti kesällä 2019 kaikille avoimen kilpailun uuden laivansa nimestä. Nimiehdotuksia tuli yli 2800 kappaletta noin 30 maasta eri puolilta maailmaa. Eniten ehdotuksia, voittajanimi MySTAR mukaan lukien, tuli Suomesta.
- Tiesimme, että Itämeren alueella on paljon laivafaneja, jotka osallistuisivat nimikilpailuun. Yllätyimme kuitenkin, miten paljon ehdotuksia tuli myös kauempaa eri puolilta maailmaa, Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene iloitsee.
Yhtiön johto valitsi nimen kilpailusta tulleiden tuhansien ehdotusten joukosta.
- MySTARissa kiteytyy hienosti ajatus siitä, että laivamme ovat Itämeren tähtiä. Lisäksi siitä välittyy upeasti henkilökohtaisuus – haluamme, että jokainen matkustaja tuntee laivamme omakseen, Nõgene perustelee nimivalintaa.
Nimiehdotuksissa toistuivat sanat star ja Baltic. Ympäristöön ja ekologisuuteen liittyviä etuliitteitä, kuten eco ja green, oli nimiehdotusten joukossa selvästi enemmän kuin vuonna 2016, jolloin Tallinkin Megastar-laiva sai nimensä kilpailun kautta.
MySTAR-nimiehdotuksen takana on suomalainen Marietta Kähärä. Palkinnoksi hän saa Tallink 30 -lahjapakkauksen sekä kutsun MySTARin neitsytmatkalle.
Perinteisten laivan nimien lisäksi kilpailussa nähtiin myös omaperäisiä ehdotuksia, kuten Speedy Gonzales, Great Finland, Queen Suomi, Suomenlinna, Mega Tallsinki Express, King Kong ja Sibelius.
Eikä laivan nimikilpailu olisi mitään ilman legendaarista Boaty McBoatface -ehdotusta, joka oli väännetty luovasti muotoon Shuttle McShuttleface.
Lisätietoja medialle antaa:
Tallink-konserni, viestintäjohtaja Katri Link, +372 53042121, katri.link@tallink.ee

Lue lisääKuluttaja-asiamies ja SMAL ry neuvottelivat uudet yleiset matkapakettiehdot

Laki matkapalveluyhdistelmistä korvaa vanhan valmismatkalain 1.7.2018 alkaen ja siksi myös yleiset valmismatkaehdot on uusittu. Kuluttaja-asiamiehen ja Suomen matkatoimistoalan liitto ry:n (SMAL) neuvottelemat uudet matkapakettiehdot määrittelevät kohtuullisten ehtojen minimitason. Matkanjärjestäjä voi tarjota kuluttajalle myös paremmat ehdot. Vakioehdot täydentävät lainsäännöksiä ja ne koskevat tilanteita, joiden oletetaan aiheuttavan eniten erimielisyyksiä, kuten sopimuksen muuttaminen, virhetilanteet ja matkan peruuttaminen.

Yleisiä matkapakettiehtoja sovelletaan lain tarkoittamiin matkapaketteihin, joita ovat vähintään kahden erilaisen yhteishintaan ostetun matkapalvelun yhdistelmät. Matkapalveluita ovat lento tai muu kuljetus, majoitus, autonvuokra tai muu lisäpalvelu, esimerkiksi retki. Matkapaketin muodostavat esimerkiksi yhdellä kertaa ostetut lennot ja hotellimajoitus, samoin vaikkapa laivamatkan ja autonvuokrauksen varaaminen yhdellä kertaa.

Yleisiä matkapakettiehtoja soveltavat SMALin jäsenyritykset, jotka vastaavat valtaosasta suomalaisille tapahtuvasta matkapakettimyynnistä, mutta myös SMALiin kuulumattomat yritykset voivat ottaa ne käyttöönsä. Vakioehtoja sovelletaan 1.7.2018 alkaen tehtyihin sopimuksiin.

”Mielestämme oli tärkeää neuvotella uudet vakioehdot toimialalle, jolla tehdään erittäin runsaasti sopimuksia vuosittain. Ehdot ehkäisevät erimielisyyksiä ja helpottavat niiden ratkaisemista tilanteissa, joihin laki ei anna vastausta”, toteaa kuluttaja-asiamies Antti Neimala.

”Matkapakettilainsäädäntö on raskas ja monimutkainen lainsäädäntö alan yrityksille, ja heinäkuun alusta lukien sen piiriin kuuluu entistä useampi toimija ja matka. On myös matkailualan yritysten kannalta tärkeää, että viranomaisen kanssa on voitu luoda matkaehtojen kautta selkeä toimintaympäristö, jossa yritykset tietävät, miten toimia”, täydentää SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Muutoksia peruutusoikeuteen


Kuluttajalle tulee uuden lain myötä laajempi peruutusoikeus. Kuluttajalla on milloin tahansa ennen matkan alkamista oikeus peruuttaa matkapakettisopimus ilman erityistä syytä. Peruuttamistapauksissa matkanjärjestäjä saa kuitenkin periä kuluttajalta asianmukaisen peruuttamismaksun, joka tulee maksaa myös niissä tapauksissa, kun kuluttajalla on perusteltu syy peruuttaa matka esimerkiksi oman tai lähiomaisen vakavan sairauden tai tapaturman vuoksi. Aiemmin näissä tilanteissa on joutunut maksamaan yleensä vain toimistomaksun.

Uusissa matkapakettiehdoissa on vakioitu peruutusmaksun suuruus sen mukaan, missä vaiheessa kuluttaja peruuttaa matkan. Näin peruutusmaksun suuruus on jo etukäteen tiedossa, eikä sitä tarvitse määritellä joka kerta tapauskohtaisesti. Käytännössä kuluttajan kannattaa ottaa aina peruutusturvan sisältävä matkavakuutus, jolla taloudellisia riskejä voi pienentää esimerkiksi sairaustilanteissa.

Kuluttajalla on, kuten ennenkin, oikeus peruuttaa matka ilman peruutusmaksua, jos matkakohteessa tapahtuu jotain poikkeuksellista, kuten esimerkiksi luonnonkatastrofi, joka vaikuttaa merkittävästi matkan toteuttamiseen sovitulla tavalla.


Lisätietoja:

Yleiset matkapakettiehdot (sovelletaan 1.7.2018 alkaen tehtyihin sopimuksiin)

Matkojen kuluttajansuoja muuttuu kesällä 2018. Kuluttaja-asiamiehen uutiskirje 2/2018.

Suomen matkatoimistoalan liitto ry (SMAL)

Toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti, p. 09 4133 3550, etunimi.sukunimi@smal.fi

Kuluttaja-asiamies / Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Apulaisjohtaja Katri Väänänen, p. 029 505 3192, etunimi.sukunimi@kkv.fi

Lue lisääDonetti