Ajankohtaista

Tallink Siljan tiedote käteismaksusta luopumisesta Turun terminaalissa ja Helsingin Olympiaterminaalissa

Turun terminaalissa ja Olympiaterminaalissa luovutaan käteismaksuista 1.5.2019 alkaen lähtöselvityksen sujuvoittamiseksi.

Tallink Siljan Turun terminaalissa sekä Olympiaterminaalissa Helsingissä käy maksuvälineenä ainoastaan pankki- tai luottokortti 1.5.2019 alkaen.
Käteisen vastaanottamisesta näissä terminaaleissa luovutaan, jotta lähtöselvitys saadaan entistä sujuvammaksi ja matkustajien jonotusaika lähtöselvitykseen nykyistä lyhyemmäksi.
Käteismaksut ovat edelleen mahdollisia Länsiterminaalissa sekä Tallink Siljan matkamyymälöissä Helsingissä, Turussa ja Tampereella.
Toivomme Turun terminaalista ja Olympiaterminaalista matkalle lähtevien varmistavan, että matka on maksettu kokonaisuudessaan ennakkoon tai mukana lähtöselvityksessä on maksua varten pankki- tai luottokortti.

Kevät terveisin,
Tallink Silja Oy

Lue lisääTurkish Airlinesin lennot Istanbulista Rovaniemelle 05.12.2019-22.03.2020

Turkish Airlines aloittaa suorat lennot Rovaniemeltä Istanbuliin vuonna 2019.
Lennot liikennöidään ajalla 05.12.2019 - 22.03.2020.

Lentopäiviä ovat tiistai, torstai ja sunnuntai.
Aikataulu:
TK1749 Istanbul 1020 -> 1335 Rovaniemi
TK1750 Rovaniemi 17:00 -> 22:15 Istanbul

Lue lisääKuluttaja-asiamies ja SMAL ry neuvottelivat uudet yleiset matkapakettiehdot

Laki matkapalveluyhdistelmistä korvaa vanhan valmismatkalain 1.7.2018 alkaen ja siksi myös yleiset valmismatkaehdot on uusittu. Kuluttaja-asiamiehen ja Suomen matkatoimistoalan liitto ry:n (SMAL) neuvottelemat uudet matkapakettiehdot määrittelevät kohtuullisten ehtojen minimitason. Matkanjärjestäjä voi tarjota kuluttajalle myös paremmat ehdot. Vakioehdot täydentävät lainsäännöksiä ja ne koskevat tilanteita, joiden oletetaan aiheuttavan eniten erimielisyyksiä, kuten sopimuksen muuttaminen, virhetilanteet ja matkan peruuttaminen.

Yleisiä matkapakettiehtoja sovelletaan lain tarkoittamiin matkapaketteihin, joita ovat vähintään kahden erilaisen yhteishintaan ostetun matkapalvelun yhdistelmät. Matkapalveluita ovat lento tai muu kuljetus, majoitus, autonvuokra tai muu lisäpalvelu, esimerkiksi retki. Matkapaketin muodostavat esimerkiksi yhdellä kertaa ostetut lennot ja hotellimajoitus, samoin vaikkapa laivamatkan ja autonvuokrauksen varaaminen yhdellä kertaa.

Yleisiä matkapakettiehtoja soveltavat SMALin jäsenyritykset, jotka vastaavat valtaosasta suomalaisille tapahtuvasta matkapakettimyynnistä, mutta myös SMALiin kuulumattomat yritykset voivat ottaa ne käyttöönsä. Vakioehtoja sovelletaan 1.7.2018 alkaen tehtyihin sopimuksiin.

”Mielestämme oli tärkeää neuvotella uudet vakioehdot toimialalle, jolla tehdään erittäin runsaasti sopimuksia vuosittain. Ehdot ehkäisevät erimielisyyksiä ja helpottavat niiden ratkaisemista tilanteissa, joihin laki ei anna vastausta”, toteaa kuluttaja-asiamies Antti Neimala.

”Matkapakettilainsäädäntö on raskas ja monimutkainen lainsäädäntö alan yrityksille, ja heinäkuun alusta lukien sen piiriin kuuluu entistä useampi toimija ja matka. On myös matkailualan yritysten kannalta tärkeää, että viranomaisen kanssa on voitu luoda matkaehtojen kautta selkeä toimintaympäristö, jossa yritykset tietävät, miten toimia”, täydentää SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Muutoksia peruutusoikeuteen


Kuluttajalle tulee uuden lain myötä laajempi peruutusoikeus. Kuluttajalla on milloin tahansa ennen matkan alkamista oikeus peruuttaa matkapakettisopimus ilman erityistä syytä. Peruuttamistapauksissa matkanjärjestäjä saa kuitenkin periä kuluttajalta asianmukaisen peruuttamismaksun, joka tulee maksaa myös niissä tapauksissa, kun kuluttajalla on perusteltu syy peruuttaa matka esimerkiksi oman tai lähiomaisen vakavan sairauden tai tapaturman vuoksi. Aiemmin näissä tilanteissa on joutunut maksamaan yleensä vain toimistomaksun.

Uusissa matkapakettiehdoissa on vakioitu peruutusmaksun suuruus sen mukaan, missä vaiheessa kuluttaja peruuttaa matkan. Näin peruutusmaksun suuruus on jo etukäteen tiedossa, eikä sitä tarvitse määritellä joka kerta tapauskohtaisesti. Käytännössä kuluttajan kannattaa ottaa aina peruutusturvan sisältävä matkavakuutus, jolla taloudellisia riskejä voi pienentää esimerkiksi sairaustilanteissa.

Kuluttajalla on, kuten ennenkin, oikeus peruuttaa matka ilman peruutusmaksua, jos matkakohteessa tapahtuu jotain poikkeuksellista, kuten esimerkiksi luonnonkatastrofi, joka vaikuttaa merkittävästi matkan toteuttamiseen sovitulla tavalla.


Lisätietoja:

Yleiset matkapakettiehdot (sovelletaan 1.7.2018 alkaen tehtyihin sopimuksiin)

Matkojen kuluttajansuoja muuttuu kesällä 2018. Kuluttaja-asiamiehen uutiskirje 2/2018.

Suomen matkatoimistoalan liitto ry (SMAL)

Toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti, p. 09 4133 3550, etunimi.sukunimi@smal.fi

Kuluttaja-asiamies / Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Apulaisjohtaja Katri Väänänen, p. 029 505 3192, etunimi.sukunimi@kkv.fi

Lue lisääSAS aloittaa taas reittilennot syksyllä Oulusta Tukholmaan

SAS aloittaa jälleen lennot Oulun ja Tukholman välillä marraskuussa. Reittiä lennetään maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin talvikauden ajan.

Ensimmäinen lento on 5. marraskuuta.
Edellisen kerran Oulusta on päässyt Ruotsin pääkaupunkiin suorilla reittilennoilla talvikaudella 2014-15. Lennot lopetettiin helmikuussa 2015 vähäisen kysynnän takia.

Oulu–Tukholma-välin SAS lentää kalustonaan kanadalaisen Bombardierin valmistamalla 90-paikkaisella koneella.
(YLE uutiset 3.5.2018)

Lue lisääNorwegian aloittaa suorat lennot Helsingin ja Agadirin välillä sekä lisää kapasiteettia useisiin suosittuihin kohteisiin

Norwegian aloittaa uuden suoran reitin Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Agadirin välillä.
Tämän lisäksi yhtiö lisää lentoja useisiin kohteisiin talvikaudella.
Tämä merkitsee 42 prosentin lisäystä olemassa olevaan kapasiteettiin Suomessa.

Norwegian jatkaa panostuksia reittiverkostonsa kehittämiseen Suomessa ja aloittaa 30. marraskuuta suorat lennot Helsinki-Vantaan lentoasemalta Agadiriin Marokossa. Marokon eteläosassa sijaitseva, valkokalkitusta ilmeestään tunnettu rannikkokaupunki Agadir houkuttelee matkailijoita miellyttävällä ilmastolla, monilla ravintoloilla ja edullisilla ostosmahdollisuuksilla.

Norwegian lisää lähtöjä useisiin suosittuihin kohteisiin
Uuden Agadirin reitin lisäksi Norwegian lisää lähtöjen määrää talvikaudella Helsinki-Vantaalta useisiin suosittuihin kohteisiin. Lisää lähtöjä saavat reitit Malagaan, Marrakechiin, Lontooseen ja Krakovaan. Eniten kapasiteetti kasvaa Malagan reitillä, jolla lähdöt lisääntyvät yhdeksästä viikoittaisesta lähdöstä 16 lähtöön viikossa.

– Olemme iloisia, että voimme jälleen lanseerata uuden reitin Helsingistä samalla, kun lisäämme lähtöjä useisiin houkutteleviin kohteisiin tulevalla talvikaudella. Olemme huomanneet, että Suomessa matkustajia kiinnostavat joustavat ja edulliset lentolippumme. Lisäysten myötä matkustajilla on aiempaakin enemmän valinnanmahdollisuuksia. Toivotammekin matkustajat tervetulleiksi lennoillemme uusilla ja polttoainetehokkailla koneillamme, sanoo Norwegianin kaupallinen johtaja Thomas Ramdahl.

Kaikkiaan uusi suora reitti ja lisälähdöt suosittuihin kohteisiin lisäävät Norwegianin kapasiteettia 42 prosentilla Suomessa.

Uusi reitti
Helsinki-Vantaa (HEL) – Agadir (AGA) -reitti tullaan liikennöimään kerran viikossa lauantaisin 30. marraskuuta 2018 alkaen.

Ympäristöystävällinen lentolaivasto
Norwegian ottaa jatkuvasti käyttöön uusia lentokoneita. Norwegianin lentolaivaston keski-ikä on 3,6 vuotta ja se on yksi nuorimmista sekä ympäristöystävällisimmistä maailmassa. Norwegianin laivastossa on tällä hetkellä yli 150 lentokonetta. Vuonna 2018 Norwegian ottaa vastaan 25 uutta, suoraan tehtaalta tulevaa lentokonetta laivastoonsa.

Lisätietoja:
Charlotte Holmbergh Jacobsson, viestintäpäällikkö, puhelin +46 709 89 05 18
Tarja Valde-Brown, Norwegianin viestinnän edustaja Suomessa, puhelin 040 545 6163(Norwegian lehdistötiedote 31.5.2018)

Lue lisääDonetti